logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete i unapređenje komunikacije između korisnika i pružalaca usluga osiguranja.

2021 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

Generali postao drugi najveći slovenački osiguravač

SLOVENIJA • Adriatic Slovenica postala je u novoj godini deo Generali grupacije spajanjem s Generali Zavarovalnicom. Novi osiguravač zove se Generali, a Adriatic Slovenica se briše.

generali

Generali osiguravajuće društvo postaje jedan od najvećih igrača na slovenačkom tržištu osiguranja i uspostavlja čvrste temelje za dalje jačanje svoje tržišne pozicije. Kao najveća međunarodna osiguravajuća kuća u Sloveniji, kombiniramo više od 660.000 osiguranika s više od milion osiguranja, „rekla je izvršna direktorica Vanja Horvat.

U 2018. godini Generali osiguranje i Adriatic Slovenica zajedno su iskazali 407,2 miliona eura bruto premije.

„S finansijski jakim i međunarodno priznatim vlasnikom Generali CEE Holding-om, dodatno ćemo ojačati našu prisutnost u Sloveniji – kroz sveobuhvatni asortiman osiguranja, asistencijskih usluga, jake prodajne mreže i nagodbe o zahtevima kvalitete“, dodala je Horvatova.

Adriatic Slovenicu je od KD Group prošle godine kupio Generali CEE, koja je deo italijanske Generali Group. Otkupna cena za stopostotni udeo iznosila je 245 miliona eura, a preuzimanjem Adriatica Slovenica i KD fonda (danas Generali Investments) Generali je postao drugo najveće osiguravajuće društvo u zemlji.

Najveća osiguravač je Zavarovalnica Triglav.

Izvor: Indikator.ba, osiguranje.hr