logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete i unapređenje komunikacije između korisnika i pružalaca usluga osiguranja.

2021 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

VIG u prvoj polovini 2016. ispunio zacrtani plan

Vienna Insurance Group • VIG je ostvario premiju u iznosu od 4,9 mlrd. eura, što je blagi rast od 0,4 posto u poređenju s prošlom godinom. Restriktivna osiguravajuća politika za proizvode s jednokratnom premijom na mnogim tržištima i dalje ima uticaj na ukupnu ostvarenu premiju. Isključimo li segment jednokratnih premija, ukupne premije beleže rast od 4,5 posto u prvih šest meseci tekuće godine.

 Premija Vienna Insurance Group porasla na 4,9 mlrd. eura.

Objavili smo kako nam je cilj ostvariti dvostruko bolji rezultat od onoga koji je ostvaren prošle godine, dakle 400 miliona eura, a naši polugodišnji rezultati pokazuju da smo na dobrom putu da ostvarimo taj cilj, iako se okruženje niskih kamatnih stopa nije promenilo i nastavlja imati negativan uticaj na naše finansijske rezultate, izjavila je Elisabeth Stadler, predsednica Uprave Vienna Insurance Group.

elisabeth-stadler-vig

Financijski rezultat iznosi 449,5 mil. eura (-13,2%). Kombinovana kvota Grupe nakon reosiguranja (ne uključujući dobit od ulaganja) i dalje je znatno niža od 100 posto te u izveštajnom razdoblju iznosi 97,9 posto. Ulaganja Grupe u prvoj polovini 2016. godine, uključujući novac i novčane ekvivalente, iznosila su 32,3 mlrd. EUR (+ 3,2%).

Međunarodna rejting agencija za ocenu kreditne sposobnosti Standard & Poor’s u Julu 2016. ponovo je potvrdila ocenu Vienna Insurance Grupe A+ sa stabilnim izgledima. Time VIG nastavlja biti društvo s najboljom ocenom na ATX-u, vodećem indeksu Bečke berze. Standard & Poor’s baziralo je svoju A+ ocenu najviše na našoj vodećoj tržišnoj poziciji i visokom nivou finansijske fleksibilnosti, što nam daje sigurnost tokom razdoblja neočekivanih tržišnih promena. Standard & Poor’s veruje da ćemo moći zadržati naše tržišno vodstvo u Austriji i Centralnoj i Istočnoj Europi. Zadovoljni smo, jer su ti stabilni izgledi i potvrđeni, zaključuje Elisabeth Stadler.

 VIG rezultati na tržištu: Dobit (pre oporezivanja) iznosila je 201,3 mil. eura

VIG-ov srednjoročni cilj o ostvarivanju tržišnog udela od barem 10 posto na četiri tržišta nastavlja se prema planu. Osim u Poljskoj, gde među ostalim, smanjenje premije jednokratnih proizvoda znatno umanjuje ukupni premijski volumen, Mađarska (rast premije od 15,4%), Hrvatska (+6,2%) i Srbija (+12,1%) pokazuju stabilan rast.

U Hrvatskoj je ostvaren značajan rast, posebno u životnom osiguranju, dovodeći nas sve bliže našem cilju od 10 posto tržišnog udela. Nedavno smo potpisali kupoprodajni ugovor za AXA kompanije u Srbiji i uskoro ćemo preći zacrtani cilj, ostvarujući tržišni udeo od oko 12 posto, nakon što akvizicija bude odobrena od nadležnih tela, izjavila je Elisabeth Stadler, potvrđujući nastavak strategije na tim tržištima.

 Solventnost II – racio 196 posto

Solventnost II racio na nivou VIG Grupe iznosio je 196 posto na kraju 2015. godine. Time VIG ostaje među vodećim međunarodnim osiguravajućim grupama prema pokazateljima solventnosti.

Izvor: svijetosiguranja.hr
VESTI iz osiguranja   |  Budite u toku…