logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete i unapređenje komunikacije između korisnika i pružalaca usluga osiguranja.

2021 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

VIG kupio Merkur osiguranje u BiH

BiH • Vienna Insurance Group (VIG) je dogovorila akviziciju Merkur osiguranja u Bosni i Hercegovini. Ugovor je potpisan 30. oktobra 2017. godine. Transakcija čeka odobrenje od strane lokalnih vlasti.

VIG je sada jedna od vodećih tri na tržištu osiguranja u BIH.

Sa sedištem u Sarajevu, Merkur je osnovan 2003. godine. i brokeri osiguranja. Njen proizvodni portfolio uglavnom obuhvata životno osiguranje koje se prodaje putem finansijskih posrednika kao što su banke i brokeri osiguranja. U 2016. godini kompanija je ostvarila bruto premiju od oko 14 miliona evra. Sve u svemu, ima udeo na tržištu od 4,4% u Bosni i Hercegovini *), ali čini oko 21% tržišta životnog osiguranja. Merkur ima oko 75 zaposlenih.

vig-insurance

Akvizicija Merkura će nam pomoći u postizanju naših ciljeva u širenju portfelja proizvoda segmenta životnih osiguranja. Naša postojeća kompanija u BiH do sada je primarno bila fokusirana na neživotno osiguranje. Mi ćemo takođe dobiti vredno menadžersko iskustvo i značajnije ćemo osnažiti našu tržišnu prisutnost. Naš tržišni udeo će se gotovo udvostručiti i takođe ćemo ojačati naš regionalni profil, istaknuo je Peter Höfinger, član uprave VIG-a zadužen za Bosnu i Hercegovinu. VIG je kroz Wiener osiguranje prisutan u BiH od 2011.godine, te je društvo ostvarilo zaračunatu bruto premiju od oko 16 milijona eura u 2016., a tržišni udeo je oko 5 posto, navodi se u saopštenju grupacije. VIG poboljšava tržišni položaj na treće mestu u Bosni i Hercegovini, sa sedme pozicije.
VESTI iz osiguranja   |  Budite u toku…