logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete i unapređenje komunikacije između korisnika i pružalaca usluga osiguranja.

2021 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

Deca u Srbiji neće imati penziju – izjavio Simonćeli

BEOGRAD • Generalni direktor GENERALI osiguranja u Srbiji Andrea Simonćeli izjavio je da je sasvim sigurno da današnja deca u Srbiji neće imati penziju.


Simonćeli je na konferenciji za novinare kazao da je stanje osnovnih, državnih penzijskih fondova u skoro svim zemljama sveta takvo da generacija današnje dece kada dođe vreme za to, neće imati penziju ili će imati sasvim mali iznos koji im neće biti dovoljan za život.“Zbog toga je neophodno da poraste svest o značaju dobrovoljnih penzijskih fondova, koji će u budućnosti samo rasti. Svako od vas mora da shvati da se niko drugi neće brinuti za vašu budućnost osim vas samih”, kazao je on.Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji potpuno nerazumevanje uloge, funkcionisanja i prinosa koji donosi ulaganje u dobrovoljne penzijske fondove. Sa druge strane, smatra da mali procenat onih koji uplaćuju u Srbiji za privatnu penziju nije posledica toga što je baš tolika besparica, jer kako kaže, vidi da se ima i za kafu, i za izlazak i za letovanje. On je kazao da uslovi za to postoje, jer u Srbiji postoje dobri penzijski fondovi. Simonćeli je takođe naveo da industrija osiguranja ne traži od vlasti nikakve nove povlastice, ali traži podršku za opštu kampanju koja bi podigla svest o značaju štednje za privatnu penziju. Kazao je i da većina smatra da su nekretnine najbolje ulaganje, ali da to nije tačno, jer cene nekretnina idu i gore i dole, dok ušteđevina kroz dobrovoljni penzijski fond može samo da raste. Simonćeli kaže da penzijsko dobrovoljno osiguranje Đenerali ima tržišno učešće od 28 odsto na srpskom tržištu, a da je cilj da dostigne 33 odsto, odnosno da svaki treći korisnik dobrovoljne penzije bude njihov član.
Primer, koji je pomenula Nataša Marjanović, izvršna direktorka Đenerali društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom, najbolje svedoči o isplativosti ulaganja u privatne penzije. Ona je rekla da svako ko je od 2006. godine uplaćivao maksimalni neoporezivi penzijski doprinos, koji sada iznosi 5.420 dinara mesečno, i kome je poslodavac uplaćivao isti iznos, danas na svom računu ima 1.430.000 dinara, odnosno oko 12.000 evra.
izvor: b92.net, danas.rs