logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete i unapređenje komunikacije između korisnika i pružalaca usluga osiguranja.

2021 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

UNIQA na putu da postigne postavljene ciljeve

UNIQA • Uniqa Grupa je u prvih devet meseci godine ostvarila ukupnu zaračunatu bruto premiju od 4.753,3 mil. eura što je 2,3 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je premija iznosila 4.866,1 mil. eura, a što u grupaciji objašnjavaju planiranim smanjenjem jednokratnih uplata životnog osiguranja.

Uniqa Grupa: Dobit od 148,8 mil. eura u prvih devet meseci godine

U segmentu zdravstvenih osiguranja UNIQA je ostvarila rast od 4 posto te je premija iznosila 778,8 mil. eura, dok je u imovini te nezgodi premija rasla 2,4 posto na 2,079.1 mil. eura na kraju trećeg tromesečja 2016. U životnom osiguranju premija je smanjena 9,2 posto na 1,895.3 mil eura, primarno zbog smanjenja jednokratnih uplata.

Ukupni operativni troškovi, umanjeni za proviziju reosiguranja, porasli su za 1,7 posto na 1.015,0 mil. eura, troškovi akvizicije umanjeni su za 0,8 posto na 702,7 mil. eura, dok su se administrativni troškovi popeli za 7,8 posto na kraju trećeg kvartala na 312,4 mil. eura, a što je rezultat troškova povezanih s inovacionim i investicijskim programom.

Neto investicioni prihod je pao za 20,7 posto na 490,1 mil. eura, delimično zbog negativnog uticaja kursa, ističe se u saopštenju. Investicije Uniqa grupe, uključujući ulaganja po unit linked i index linked proizvodima, povećana su u odnosu na prošlu godinu i iznose 30.584,9 mil. eura.

Konsolidirani profit je smanjen za 39,3 posto na 148,8 miliona eura.

Treće tromesečje 2016. godine bilo je pod uticajem većeg od prosečnog broja velikih šteta u Austriji i međunarodnim tržištima. Kao rezultat toga, kombinirani racio u imovinskim osiguranjima i nezgodi blago je porastao za 98,2 posto u prvih devet meseci ove godine. Nismo zadovoljni s ovim rezultatom, što je znatno više nego što smo očekivali. Prema tome, mi ćemo i dalje jednakim intenzitetom ulagati napore u postizanje daljih poboljšanja na tom području na održivoj osnovi. Vratiti se na put iz poslednjih godina sa stalnim smanjenjem kombinovanog racia je prioritet za nas, ističe CEO Andreas Brandstetter.

Na početku 2016.godine, UNIQA je lansirala najveći inovacioni program u istoriji kompanije i planira uložiti oko 500 miliona eura na redizajn poslovnog modela, podizanje stručnosti zaposlenih, te u potrebne IT sisteme u narednih 10 godina. Dobar deo ovih budućih investicija će imati svoj efekt u 2016. U kombinaciji s teškim tržišnim uslovima, kao što su niske kamatne stope, umanjen investicijski prihod i politička nesigurnost u pojedinim tržištima, UNIQA očekuje da će bruto dobit u 2016. biti i do 50 posto niža nego 2015.

Izvor: Osiguranje.hr
VESTI iz osiguranja   |  Budite u toku…