logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete i unapređenje komunikacije između korisnika i pružalaca usluga osiguranja.

2021 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

Štete od poplava i osiguranje

SVET • Dok se gomilaju milijarde dolara štete od uragana Harvey koji pustoši SAD-om, a čija se konačna razmera neće znati još neko vreme, na udaru tržišta našle su se osiguravajuće kuće.

Akcije londonskog Lloyd’s-a pale su zbog prognoze da će taj osiguravač posebno biti pogođen gubicima tropske oluje čiji je glavni udar doneo rekordne padavine i poplave u četvrtom najvećem američke gradu Hjustonu, sedištu naftne industrije, piše Bloomberg.
Raste šteta od poplava

Kad je prešao na kopno, brzina vetrova plasirala ga je u kategoriju 4. od pet mogućih, a iako je oslabio na jačinu tropske oluje, raste šteta od poplava. Analitičar u Panmure Gordon & Co. Barrie Cornes u izveštaju klentima procenio je ukupnu štetu od Harveya na oko 50 milijardi dolara.

Od toga bi 200 miliona funti troškova isplata šteta mogao imati Lancashire Holdings Ltd., a po stotinu miliona funti Hiscox Ltd. i Beazley Plc. Akcije Lancashire-a pale su tri posto u Londonu, najviše od početka maja, Hiscox je na ceni su izgubio 3,3 posto, a Beazley oko dva posto. Koliko će iznositi stvarna šteta zasad je nemoguće računati, a prognoze premašuju čak i stotinu milijardi dolara koliko očekuje analitičar tržišta osiguranja u Imperial Capital-u David Hanes.

Veći deo stručnjaka koji prate tržište osiguranja još uvek je veoma oprezan u kvantifikovanju procene štete oluje koja je još uvek aktivna i koja će još najmanje tri dana harati jugoistokom SAD-a. Među njima je i čelnik klimatskog odeljenja Munic Re-a, Ernst Rauch koji je poručio da je rano za prognozu oluje koja je dosad udarila na uglavnom retko naseljena mesta. Podsetimo, uragan Katrina iz 2005. čije su posledice razorile New Orleans bila je najskuplji uragan koji je pogodio SAD, a štete su kumulativno dostigle oko 118 milijardi dolara. Usledio je uragan Sandy 2012. godine sa 75 milijardi troškova zbog razaranja.

VESTI iz osiguranja   |  Budite u toku…