logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete i unapređenje komunikacije između korisnika i pružalaca usluga osiguranja.

2021 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

Konferencija – Srpski dani osiguranja

SRBIJA • U Aranđelovcu su otvoreni “Srpski dani osiguranja” prvi takav skup kod nas, čiji je organizator Udruženja osiguravača Srbije.

Pohvale za finansijske rezultate u sektoru osiguranja.
Raspravljaćemo o najaktuelnijim pitanjima iz ove oblasti i potražiti najbolje odgovore i rešenja, izjavio je na početku skupa predsednik UO Udruženja i predsednik Izvršnog odbora kompanije Dunav osiguranje Mirko Petrović.

dani osiguranja

Ovo je prilika da se upoznamo s promenama u regulativi i nadzoru nad delatnošću osiguranja u Evropi i regionu i da se informišemo o novostima sa svetskih i evropskih finansijskih tržišta, naglasio je Petrović. Ovakvi skupovi, kako je dodao, značajni su za promociju osiguravajućih usluga i prilika da se javnost upozna s društvenom i privrednom funkcijom koju osiguranje ima.

Otvarajući skup, guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, izjavila je da je najveći izazov u ovom trenutku unapređenje regulative obaveznog osiguranja u saobraćaju. Oko najosetljivijih pitanja mora biti postignut konsenzus svih tržišnih učesnika, jer jedino tako se može doći do pune primene tog propisa, ukazala je Tabakovićeva. Kako je objasnila, regulatorni cilj delatnosti osiguranja u Srbiji, kao i njene supervizije, jeste primena direktive EU Solventnost 2. U Zakon o osiguranju koji je danas na snazi već su ugrađeni određeni elementi pravnog okvira Solventnost 2, a cilj je da do 2020. ili 2021. godine s novom regulativom u potpunosti imlemetentiramo taj pravni okvir, dodala je Jorgovanka Tabaković. Ona je posebno podržala aktivnosti Udruženja osiguravača Srbije čiji je cilj edukacija i podizanje svesti o značaju osiguranja.

srpski-dani-osiguranja

Financijski pokazatelji u sektoru osiguranja, iako su još skromni, ipak su za pohvalu, jer svi godinama beleže stabilan rast, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Navela je podatke prema kojima je ukupna premija osiguranja u Srbiji za prvu polovinu ove godine iznosila 48,8 milijardi dinara ili 404 miliona eura, što je za 8,1 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Ona je otvarajući konferenciju rekla i da su svi oni koji nisu ispunili stroge kriterije NBS-a o uslovima poslovanja osiguravajućih kompanija na tržištu, napustili tu delatnost. Njihova mesta, kaže, zauzela su uglavnom društva međunarodno priznatih kompanija.

U ovom trenutku u Srbiji, kako je navela, deluje 17 društava za osiguranje, četiri za reosiguranje, a takođe postoji 86 pravnih osoba za posredovanje i zastupanje u osiguranju, kao i 94 poduzetnika, zastupnika osiguranja…

Svi godinama unazad beleže pozitivan rast. U strukturi premije udeo neživotnih osiguranja iznosio je 77,5 posto, a udeo životnih osiguranja 22,5 posto, navela je Tabaković te objasnila da je od pojedinačnih vrsta osiguranja najveći udeo u ukupnoj premiji ostvarilo osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila u visini od 32 posto.

Slede životno osiguranje sa 22,5, imovinsko osiguranje sa 20,9 i kasko osiguranje motornih vozila sa 8,5 posto.

Konferencija Srpski dani osiguranja okupila je oko 200 domaćih i stručnjaka iz inostranstva iz oblasti osiguranja i reosiguranja. Na skupu će biti organizovano 10 panela i dva okrugla stola na kojima će se raspravljati o Zakonu o obaveznom osiguranju u saobraćaju i osiguranju u poljoprivredi.

VESTI iz osiguranja   |  Budite u toku…