logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete i unapređenje komunikacije između korisnika i pružalaca usluga osiguranja.

2021 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

Slovenija ipak prodaje Triglav osiguranje

SLOVENIJA • Slovenački državni holding (SDH) je u petak (12. avgust 2016. godine) Ministarstvu finansija predložio promenu strategije upravljanja državnim investicijama.

Između ostalog, preporučuje se prodaja državnog udela u Triglav osiguranju gde država ima većinski udeo od 62%.

 Slovenija ipak prodaje Triglav osiguranje

Prve reakcije stranaka, međutim, pokazuju da će o tome još biti ozbiljnih rasprava. Tako je stranka DeSUS koja je deo vladajuće koalicije izrazila protivljenje uz dodatak kako je s bivšim ministrom finansija Dušanom Mramorom dogovoreno da se 34% udela Triglava prebaci u državni penzijski fond, a da bi zakon omogućio da taj fond otkupi i preostalih 28% udela u Triglavu.

Prošle godine je SDH preporučio da se deonice Triglava ne prodaju, a državni udeo u njemu nazvan je „strateškim“.

Dodatnu komplikaciju u celoj priči zasigurno će doneti i činjenica da najveći interes za preuzimanje Triglav osiguranja pokazuje Croatia osiguranje koja je u poslednja vreme preko hrvatskih penzijskih fondova kupovala njegove deonice na Ljubljanskoj berzi. Takođe, Adris odnosno Croatia osiguranje prikupili su i značajan udeo u Savi Re.

U isto vreme, Croatia osiguranje je, ne čekajući rasplet oko eventualnog preuzimanje Triglava i Save Re, dobilo dozvolu slovenačke Agencije za nadzor osiguravatelja (AZN) za izravni pristup slovenačkom tržištu.

Pripreme za nastup na slovenačkom tržištu protiču uporedo s povećanjem vlasništva u Sava Re. Adris grupa i Croatia osiguranje u jesen očekuju odluku AZN-a o povećanju vlasničkog udela u Savi Re sa sadašnjih 20 na 33%.

Triglav je još pre tri godine počeo da se spominje kao moguća nova akvizicija Adris grupe, kojom bi nastao regionalni lider na tržištu osiguranja vredan 720 mil EUR. Tada je tržišna kapitalizacija Triglava iznosila 416 mil EUR, danas je preko 650 mil EUR.
Izvor: seebiz.eu
VESTI iz osiguranja   |  Budite u toku…