logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete i unapređenje komunikacije između korisnika i pružalaca usluga osiguranja.

2021 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

Rast životnog osiguranja u Rusiji

RUSIJA • U prvih devet meseci 2018. godine premija osiguranja u Rusiji je rasla 13,65 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U europskoj valuti, zbog značajne deprecijacije lokalne valute, rublje naspram eura, tržišni rast je ipak skromniji i iznosi 2,05 posto, piše portal xprimm.

Rast životnog osiguranja u Rusiji iznosio 40%

Životno osiguranje u Rusiji i dalje predvodi tržišni razvoj s rastom premije od 40,72 posto i tržišnim udelom od oko 30 posto. Segment neživotnog osiguranja koji čini oko 70 posto zaračunate bruto premije rastao je svega 4,9 posto, iako kada se preračuna u eure, čak i pao 5,18 posto. U neživotu je najimpresivniji rast od 30,26 posto zabeležen u osiguranju od nezgode. SOGAZ osiguranje i dalje drži vodeću poziciju na tržištu, međutim njegov udio je pao s 14,41 posto na 12,87 posto na kraju trećeg tromesečja. Nasuprot tomu, drugi osiguravač na tržištu, Sberbank Life osiguranje, povećao je svoj tržišni udeo sa 7,29 na 11,25 posto.

Prema podacima Banke Rusije, u prvih devet meseci ove godine osiguravači u stranom vlasništvu su generirali oko 19% ukupne premije osiguranja. Ukupni broj osiguravača s udelom stranog vlasništva pao je u poslednjih 10 godina za 36 posto, zbog prodaje ili likvidacije, a prema statističkim podacima u periodu od januara do septembra 2018. najveći udeo u zaračunatoj bruto premiji kada se radi o društvima u stranom vlasništvu imali su grupe RESO Garantia i INGOSSTRAKH s oko 6 posto udela u premiji osiguranja.

Tagovi: #osiguranje   #rusija   #rusija osiguranje