logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete i unapređenje komunikacije između korisnika i pružalaca usluga osiguranja.

2021 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

Rang lista: Najveći osiguravači jugoistočne Europe

EVROPA • Među deset najvećih osiguravača, čak četiri su slovenačka, po jedno hrvatsko i srpsko društvo.

trziste-osiguranja-1200x630

Zavarovalnica Triglav najveći je osiguravač u regiji jugoistočne Evrope pokazuje istraživanje SEE TOP 100 portala Seenews za 2018. godinu.

Među deset najvećih osiguravača, čak četiri su slovenačka, i po jedno hrvatsko i srpsko društvo. Zavarovalnica Triglav, Zavarovalnica Sava i hrvatsko Croatia osiguranje zadržali su vodeće tri pozicije, koje su držali i 2017. godine.
Oni su na listi ispred rumskog City Insurance SA na četvrtom mestu i još jednog slovenačkog društva, Vzajemna Zdravstvena Zavarovalnica d.v.z., na petom mestu.

Zavarovalnica Triglav ubedljivo je najveći osiguravač sa bruto premijom u prošloj godini od 660,2 mil eura, a Zavarovalnica Sava sa 392,3 mil eura, i Croatia osiguranje d.d. sa 376,5 mil eura značajno zaostaju.

Prvih deset osiguravača u regionu Jugoistočne Evrope

Kompanija Dunav osiguranje je najbolje rangirana srpska osiguravajuća kuća na listi TOP 100 osiguravača po bruto fakturisanoj premiji u zemljama Jugoistočne Evrope u 2018. godini i nalazi se na devetom mestu.

S premijom od 233,9 miliona evra Dunav osiguranje zauzelo je deveto mesto, što je skok s desete pozicije na kojoj je kompanija bila 2017. godine. U periodu između dva rangiranja (2018/17. godine) Dunav je zabeležio rast bruto fakturisane premije od 10,59 odsto.

Prvih sto osiguravača iz zemalja Jugoistočne Evrope generisali su premiju od od 8,1 milijarde evra u 2018. godini, premašivši tako prethodni maksimum od 7,5 milijardi evra ostvaren 2017. godine.

Najbolje rangirano društvo u BiH, Adriatic osiguranje d.d. Sarajevo, a zahvaljujući rastu premije od 31,75% na 33,7 miliona eura, ostvarilo je značajan napredak na lestvici te se sa 65. probilo na 51. mesto. Uniqa osiguranje d.d. Sarajevo je na ovoj listi 57. (pad za dva mesta), a Sarajevo-osiguranje d.d. Sarajevo je 59. (pad za jednu poziciju).

Minimalni prag za ulazak na listu bio je 12,5 miliona eura, a nisu ga uspela preći osiguranja s Kosova i Moldavije.

Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija su imale najveći broj novih učesnika u ovogodišnjem rangiranju – po dva. Rang lista takođe ima po jednog novog učesnika iz Bugarske, Hrvatske i Rumunije.

Između ostalog, novoplasirani novi učesnik iz Bosne i Hercegovine Central Osiguranje d.d. Sarajevo, zauzelo je 74. mesto sa oštrim rastom od 44,19%.

Izvor: indikator.ba; dunav.com