logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete i unapređenje komunikacije između korisnika i pružalaca usluga osiguranja.

2021 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

NBS: Dobra godina za osiguranje i banke

SRBIJA • Ova godina je bila dobra za bankarski i sektor osiguranja, izjavio je direktor Uprave NBS za nadzor nad finansijskim istitucijama Đorđe Jevtić. On je istakao da je bankarski sektor likvidan i da osiguranje ostvaruje dobre stope rasta.

Nema šokova iz Grčke, dobro bankama i osiguranju.

Imamo zadovoljavajuće pokazatelje u svim segmentima kod ova dva tržišta. Bankarski sektor je dobro kapitalizovan i likvidan. Tržište osiguranja ostvaruje stope rasta karakteristične za tržiste gde se prepoznaje potencijal i te stope su veće od onih na bankrarskom tržištu, rekao je Jevtić u Privrednoj komori Srbije.

On je na zajedničkoj sednici novih odbora za bankarstvo i osiguranje u PKS rekao da ove godine nije bilo nikakvih šokova koji imaju veze sa grčkom krizom, kao što je to bio slučaj 2015, tako da nismo imali nekontrolisane izlaze sa tržišta.

Možemo biti zadovoljni i da sa optimizmom očekujemo iduću godinu, rekao je Jevtić.

nbs-pks-novembar-2016

On je istakao da se, na osnovu sprovedenog istraživanja, pokazalo da je bankarski sektor rezitstentan da rizike koji dolaze spolja i iznutra.

Jevtić je najavio da će tokom decembra biti usvojen kompleksan set odluka za uvođenje Bazel 3 strandarda i da će primena početi u 2017.

Đurić i Petrović na čelu odbora za bankarstvo i osiguranje

U PKS su formirani novi odbori za bankarstvo i osiguranje, i za predsednicu Odbora za bankarstvo izabrana je Draginja Đurić, predsednica IO Banke inteza, a na čelu Odbora za osiguranje od sada će biti Mirko Petrović, predsednik IO Dunav osiguranja.

Na zajedničkoj sednici dva odbora, u čijem je radu učestvovao i predsednik PKS Marko Čadež, izabrani su i zamenici predsednika ta dva tela – Aleksandar Piker, predsednik IO Komercijalne banke u Odboru za bankarstvo, i Zoran Blagojević, predsednik IO Wiener Städtische osiguranja u Odboru za osiguranje.

Zahvaljujući se na izboru za predsednicu Odbora za bankarstvo, Đurić je istakla da će kroz novu ulogu PKS biti stvarano novo telo koje će raditi sa drugačijeg aspekta.

Imamo novu nadu u vezi sa tim, s obzirom i na novog predsednika PKS i nove ideje koje su se rodile, rekla je Đurić, dodajući da je cilj da se pomogne bankarskom sektoru i privredi.

Znamo da bankarski sektor baš i nije trenutno u dobrom položaju što se tiče privrede. Mislim da je tu osiguranje možda u malo boljoj poziciji. Želim da zaista budemo podrška srpskoj privredi i da imamo novu viziju zahvaljujući novim i mlađim snagama u PKS, naglasila je ona.

Mirko Petrović je rekao da će se truditi da posao predsednika Odobra za osiguranje PKS obavlja odgovorno.

Naravno da je nova uloga PKS značajna i za industriju osiguranja.U toj bitnoj funkciji zakonodavne incijative sigurno da bi i funkcija osiguranja imala značajno mesto. Naravno, uvek uz saradnju sa Narodnom bankom Srbije, naveo je Petrović.

On je istakao da bi i osiguranje i bankarstvo trebalo da bude u funkciji privrede i celog društva.

Mi tu stojimo na raspolaganju, u skladu sa kapacitetima naših kompanija i našeg znanja i iskustva, učinićemo sve da budemo dobra podrška novoj zakonodavnoj inicijativi i praksi”, naveo je Petrović.

Predsednik IO Komercijalne banke Piker je inicijativu PKS ocenio kao odličnu.

Hoćemo da sarađujemo i da idemo dalje u razvoju bankarstva, poručio je Piker.

Blagojević iz Wiener Städtische osiguranja je kazao da će se odbor truditi da bude dobar partner i da vodi otvorenu diskusiju, kao i da na najbolji način iskoristi tu priliku.

Izvor:TANJUG

VESTI iz osiguranja   |  Budite u toku…