logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete i unapređenje komunikacije između korisnika i pružalaca usluga osiguranja.

2021 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

Munich Re: Štete od prirodnih katastrofa na najvišem nivou

SVET • Prirodne katastrofe, uključujući oluje i potrese, prouzrokovale su u 2016. godini u svetu štete u ukupnom iznosu od 175 milijardi dolara, najvećem od 2012. godine, objavio je nemački reosiguravač Munich Re.

Munich Re navodi da nije bilo osigurano oko 70 posto šteta
U odnosu na 2015. godinu taj je iznos veći za 67 posto. Nasuprot tome, prošle je godine u prirodnim katastrofama stradalo manje ljudi nego u 2015., ukupno 8.700. U 2015. život je izgubilo 25.400 ljudi. Najveće su štete prošle godine prema izveštaju Munich Re-a, prouzrokovali potresi na japanskom ostrvu Kyushu u aprilu, u iznosu od 31 milijarde dolara i poplave u Kini u junu i julu, od 20 milijardi dolara.
.
Najviše je prirodnih katastrofa – njih 160 – zabeleženo u Severnoj Americi, navode u nemačkom reosiguravaču. U toj je regiji najteže posledice izazvao uragan Matthew, odnevši u oktobru samo na Haitiju 550 ljudskih života i napravivši materijalnu štetu u iznosu od 10,2 milijarde dolara. Kanada se pak u maju borila s požarima nakon velikih proletnih vrućina i suša, koje su prouzrokovale štete od oko četiri milijarde dolara. Leto je pak donelo teške poplave na jugu SAD-a, uz ukupan iznos šteta od 10 milijardi dolara. U Evropi je pak niz oluja u drugoj polovini maja i u prvoj polovini juna izazvao štete od poplava u iznosu od šest milijardi dolara, pri čemu su posebno teško pogođena bili Nemačka i glavni grad Francuske, Pariz. Munich Re navodi da nije bilo osigurano oko 70 posto šteta navedenih u izveštaju. U Kini nije bilo osigurano oko 98 posto finansijskih šteta koje su prouzrokovale letne poplave. U SAD-u udeo šteta koje nisu bile osigurane iznosi 75 posto, a u Evropi 47 posto, prenosi Seebiz.
VESTI iz osiguranja   |  Budite u toku…