logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete i unapređenje komunikacije između korisnika i pružalaca usluga osiguranja.

2021 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

Ključne tačke agende sektora osiguranja u Srbiji za 2019.

KOPAONIK BUSINESS FORUM • Osiguranje nije luksuz već potreba i zato je važna edukacija kako građana, naročito mladih, tako i zaposlenih u ovom sektoru, kako bi se svest o tome promenila, zaključak je panela: Ključne tačke agende osiguranja u Srbiji za 2019. godinu„ Osiguraj znanje“.

Prošle godine zaključeno 6,5 miliona polisa

Tokom panela koji je vodio Jovan Memedović, predstavili su se studenti FON-a, pobednici prvog nacionalnog takmičenja „Osiguraj znanje 2019“.

Predsednik UO Udruženja osiguravača Srbije i generalni direktor Dunav osiguranja Mirko Petrović rekao je na početku panela da su podaci optimistični i da je u odnosu na prošlu godinu tržiste poraslo za 7,5 odsto. On je zaključio da su tendencije što se ovog sektora tiče dobre i rezultati sve bolji, a da je premija dostigla 100 milijardi. Tržšte je sa 786 miliona evra poraslo na 846 miliona evra, a indikativno neživotna osiguranja rasla su u odnosu na životna. Neživotna osiguranja rasla su u prošloj godini po stopi od 8,4 procenta, a životna po stopi od 4,5 procenata. Petrović je rekao da je prošle godine zaključeno 6,5 miliona polisa i da je primetan rast u broju polisa u odnosu na 2017. godinu.

-Isplaćeno je i više odštetnih zahteva u odnosu na 2017. Industrija osiguranja zapošljava više od 11.000 ljudi i očekujemo da se tedencije rasta nastave i ove godine – kaže Petrović i dodao da je je veoma važna edukacija kada je sektor osiguranja u pitanju.

On je naveo primer da su gradovi koji su 2014. pretrpeli štete u poplavama napravili pomak i da su građani Obrenovca posle toga, počeli masovno da osiguravaju svoju imovinu.
Generalni direktor Wiener Städtische osiguranja Zoran Blagojević je naveo da je na razvijenim tržištima dobro izbalansiran odnos životnih i neživotnih osiguranja.

-Važno je i da pozovemo klijente da obrate pažnju prilikom zaključenja ugovora o osiguranju koji jesu kompleksni, kako ne bi bilo nerazumevanja. Mora se promeniti svest građana, odnosno da prosečan stanovnik mora da razmišlja o svojoj budućnosti. Kad smo mladi i počinjemo profesionalnu karijeru, važno je da se počne već tada sa izdvajanjem koje kasnije može obezbediti solidan prihod – zaključio je Blagojević.

Predsednik kompanije „Metalac“ Dragoljub Vukadinović rekao je da nikada osiguranje nije smatrao troškom, već preventivom, ali da građani obično postanu svesni značaja osiguranja tek kada im se nešto loše desi.

Generalni direktor DDOR Novi Sad Đordo Markeđani naveo je primer da u Italiji o značaju važnosti osiguranja deca ne uče u školama, već u porodici.