logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete i unapređenje komunikacije između korisnika i pružalaca usluga osiguranja.

2021 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

Intesa Sanpaolo odustala od povezivanja s Generalijem

ITALIJA • Druga po veličini italijanska banka, Intesa Sanpaolo, saopštila je u petak uveče da je odustala od planova da udruži snage sa osiguravačem, Assicurazioni Generali, navodeći kao razlog da potencijalno spajanje ne bi stvorilo dodatnu vrednost za njene akcionare.

Intesa Sanpaolo odustala od povezivanja s Generalijem

Potencijalnim spajanjem bi nastala italijanska finansijska institucija sa tržišnom kapitalizacijom od oko 60 millijardi eura, dok ovakva odluka Intese ostavlja prostor za moguće inostrano preuzimanje najvećeg italijanskog osiguravača.

Promene u upravi Generalija, te politička nestabilnost u ovoj zemlji, podstakli su priče o preuzimanju Generalija, a mediji su navodili interes osiguravača kao što su AXA, Allianz i Zurich Insurance Group.

Generali, čiji je najveći investitor investiciona banka Mediobanca, od strane Vlade ove zemlje posmatra se kao strateška kompanija s obzirom na veliki obim nacionalnih obveznica koje drži u portfelju. Intesa, pak, koja je saopštila da će nastaviti da raste organski u skladu sa biznis planom, takođe bi se mogla naći pod pritiskom s obzirom da je investitore nedeljama ostavila nedorečenim oko svoje strategije, da bi na kraju odustala od preuzimanja.

Akcije Intese porasle su nakon objave saopštenja 5,5%, ali su još uvek daleko ispod nivoa na kojem su se nalazile neposredno nakon što je objavljena namera za preuzimanje. Akcije Generalija, pak, zabeležile su negativnu promenu na trgovanju od 2,8%.

VESTI iz osiguranja   |  Budite u toku…