logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete i unapređenje komunikacije između korisnika i pružalaca usluga osiguranja.

2021 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

Intervju: Mr Andrija Vujičić, dir. Dunav Auto doo

Sa svojom mrežom objekata širom Srbije, Dunav Auto je lider u oblasti tehničkog pregleda. O poslovnim rezultatima i stanju na tržištu tehničkih pregleda vozila, za CENTAR za OSIGURANJE govori Mr Andrija Vujičić, direktor privrednog društva DUNAV AUTO doo.
Kompanija Dunav Auto, po ocenu javnosti, je veoma posvećena bezbednosti saobraćaja na putevima.
Drago mi je da nas javnost tako prihvata. Svrha tehničkog pregleda je upravo doprinos sistemu bezbednosti saobraćaja na putevima. Mi kao najveća organizacija za tehničke preglede imamo dodatnu odgovornost da doprinesemo poštovanju pozitivnih propisa i principa bezbednosti saobraćaja. dunav-auto-tehnicki-pregled
S tim u vezi, možete li nam reći nešto više o aktivnostima koje sprovodite?

Januara 2014.godine Dunav Auto je kao jedina članica iz Repulike Srbije primljen u Međunarodnu organizaciju za tehničke preglede – CITA (orig: Comité International de l’Inspection Technique Automobile). Ova organizacija je deo sistema UN-a i Evropske komisije i njen uticaj je značajan. Već u oktobru 2014.godine bili smo domaćini jedne radne grupi ove organizacije. Prisustvovali su predstavnici MUP-a, više udruženja. Cilj je da se poveća svest o važnosti tehničkog pregleda i da se postojeće stanje promeni na bolje.

Da li broj stanica tehničkih pregleda u Srbiji ima pozitivno utiče na bezbednost na putevima. Koja su iskustva u EU i regionu?

Nažalost ne. Broj stanica za tehnički pregled je posledica prodaje polisa osiguranja od autoodgovornosti, a ne zainteresovanosti za bezbednost saobraćaja. To je svima poznato. Samo radi slikovitog opisa stanja dobro je imati u vidu sledeću činjenicu: U Turskoj sa skoro 20 miliona automobila postoji manje od 300 tehničkih pregleda. U Srbiji na 2 miliona vozila preko 1.300 stanica.

Koja je slika trenutnog stanja na tržištu tehničkih pregleda u Srbiji.
Deo objašnjenja je i u prethodnom odgovoru, ali se može sublimirati u engleskom terminu: Lose-Lose. Svi gube od trenutnog stanja. Najviše učesnici u saobraćaju, država, društva za osiguranje i tako redom. Mali broj ima korist. Društva za osiguranje tehnički pregled vide kao kanal prodaje, što je pogrešno. U postojećem stanju gde nesavesni tehnički pregledi izdaju potvrdu o ispravnosti za vozila koja nikad nisu ušla u stanicu su loši i za osiguranje. Naime, osiguravaju se vozila koja nisu čak ni identifikovana, a o stanju vozila i da ne govorimo. To znači da se preuzima rizik o kome nemamo osnovne informacije. Za osiguranje bi trebalo da je to neprihvatljivo.
Koje sve usluge Dunav Auto obavlja?
Naša osnovna delatnost je tehnički pregled vozila. Tome smo u potpunosti posvećeni. U dodatnim delatnostima pružamo i usluge zamene automobilskih stakala, jednostavne servisne intervencije i vulkanizerske usluge, ali samo na 20 lokacija u Srbiji od ukupno 80 koliko je u sistemu Dunav auta.
U kojoj meri ste zadovoljni poslovnim rezultatima?
U prvih devet meseci 2015. godine ostvaren je bolji rezultat nego zbirno u svim prethodnim godinama od osnivanja – time smo zadovoljni. Ipak, taj rezultat nije ostvaren razvojnim aktivnostima i snažnim tržištnim nastupom, već unutrašnjom konsolidacijom i povećanjem efikasnosti sistema. To nas upozorava da nastavimo sa radom, kako 2015. godina ne bi ostala kao jednom ostvarena slučajnost.
Koji su dalji planovi Dunav Auta?
Planovi se ogledaju u nastavku unapređenja tehnologije tehničkog pregleda i istraživanju mogućnosti za rast na tržištu. To podrazumeva i bolju medijsku zastupljenost. Tu očekujemo upravo podršku Vaše organizacije koja je sada već etablirana kao stručno glasilo sektora osiguranja.
Posetite DUNAV AUTO →