logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete i unapređenje komunikacije između korisnika i pružalaca usluga osiguranja.

2021 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

Grawe preuzima Swiss osiguranje?

CRNA GORA • Gravwe osiguranje koje je u proteklom periodu sprovelo niz akvizicija u Bosni i Hercegovini, slične akcije preduzima i u Crnoj Gori.

Prema nezavničnim informacijama lista „Vijesti“, Grawe cilja na preuzimanje Swiss osiguranja, čiji je vlasnik 65,88 odsto akcija hotelsko preduzeće Fjord iz Kotora, kojom gazduje firma Alpha Invest u vlasništvu biznismena Veselina Barovića.

Grawe, koje nudi proizvode iz oblasti životnog osiguranja, kako piše list, u prvoj transakciji bi mogao preuzeti oko trećinu akcija Swissa čime bi se stekao kvalifikovano učešće, a potom bi mogao da proširi biznis na neživotna osiguranja i otkupi preostale dionice.

– U pregovorima smo, ali još ništa konačno nije dogovoreno. Veliki broj akcionara Swissa je u pitanju, rekao je nezvanično “Vijestima” izvor iz Grawe osiguranja koji je u toku pregovora.

Grawe je dozvolu za rad u Crnoj Gori dobilo 23. septembra 2004. godine. Ta osiguravajuća kuća u vlasništvu je austrijskog osiguravajućeg društva Grawe (Grazer Wechselseitige Versicherung AG) sa jedištem u Gracu, 2017. godine je kupila za 1,39 miliona eura Merkur osiguranje, a prije dve godine je preuzela preostalu imovinu Atlas life, bankrotirane osiguravajuće kompanije iz Atlas grupacije biznismena s poternice Duška Kneževića.

U Bosni i Hercegovini Grawe osiguranje je preko svoje dve podružnice preuzelo visočko VGT osiguranje, bijeljinsko Atos osiguranje, a nedavno je kupilo portfelj životnog osiguranja Dunav osiguranja.

Izvor: bankar.me