logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete i unapređenje komunikacije između korisnika i pružalaca usluga osiguranja.

2021 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

GENERALI: Rekordni rezultati, neto dobit 2,08 milijardi eura

ITALIJA • Generali je izrazito zadovoljan rezultatima za srednju i istočnu Evropu, a posebno je istaknut pozitivan razvoj na hrvatskom tržištu.

Kako su naglasili čelnici kompanije u sredu prilikom predstavljanja rezultata u Veneciji, Generali je prošle godine ostvario rekordnu operativnu dobit od 4,83 milijarde evra.

Neto dobit dostigla je 2,08 milijardi evra u poređenju sa 2,03 milijardi iz 2015. godine
To možemo zahvaliti poboljšanju u svim segmentima, istakao je Philippe Donnet, glavni izvršni direktor Generalija.
Rast operativne dobiti

Srednja i istočna Evropa doprinela je sa desetinom u ukupnom operativnom rezultatu, izjavio je Luciano Cirina, izvršni direktor Generali CEE Holdinga kojem je sedište u Pragu. Operativna dobit te kompanije uvećana je 4,5 odsto na 461 milion evra, dok je dobit nakon oporezivanja pripisiva vlasnicima kapitala dostigla 314 miliona evra što je 19 posto više nego godinu ranije. Generali CEE posluje u 10 srednjeevropskih država u kojima ima 11 miliona klijenata i zaračunate 3,03 milijardi evra premije. Premija je rasla 0,9 posto pri čemu 67 posto tom osiguravaču dolazi iz segmenta neživotnih osiguranja.

Šesti u Hrvatskoj

Glavna tržišta u regionu su Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka. Na ta četiri tržišta stvara se 80 posto Generalije premije u srednjoj Evropi. Na hrvatskom tržištu zauzimaju šestu poziciju sa prošlogodišnjih 66 miliona evra bruto premije. Kako je pojasnio Gregor Pilgram, finansijski direktor Generali CEE Holdinga, 37 miliona evra ostvareno je u ‘neživotu’ što hrvatskom tržištu donosi pretposlednju poziciju među Generalijevom srednjeevropskom desetoricom, dok smo u životnom osiguranju sa 30 miliona evra na šestom mestu. Međutim, Generali je u Hrvatskoj jedini osiguravač koji već osam uzastopnih godina beleži rast, istakao je Luciano Cirina. Premija na hrvatskom tržištu prošle godine je uvećana malo više od četiri procenta, a rasli su i ‘život’ i ‘neživot’. U narednom periodu Generali na domaćem tržištu vidi nekoliko izvora daljeg rasta, naglasio je Cirina.

Osiguranje investicija

Potencijal dolazi iz osiguranja investicija koja se finansiraju iz evropskih fondova te iz rasta zasnovanog na liberalizaciji obaveznog osiguranja od autoodgovornosti koje nam je u fokusu. Potencijal vidimo i u zdravstvenom osiguranju, ocenio je Cirina. Potencijal tržištu trebala bi podržati i bolja ekonomska situacija koju prognoziraju u Generaliju. Kako je istakao Miroslav Singer, glavni ekonomista Generali CEE Holdinga, primetniji rast BDP-a započet 2015. trebao bi se nastaviti podržan rastom svih njegovih komponenti. Rizici za projekcije rasta uglavnom su u padu i većinom su povezani sa i dalje visokom zaduženošću javnog i privatnog sektora te ograničenim kapacitetom finansijskog sektora da podrži oporavak, kaže Singer. Za ovu i sledeću godinu u Generaliju predviđaju rast hrvatske privrede od 2,5 posto.

Izvor: www.poslovni.hr
VESTI iz osiguranja   |  Budite u toku…