logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete i unapređenje komunikacije između korisnika i pružalaca usluga osiguranja.

2021 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

Generali osiguranje Srbija: Dron kao inovativno rešenje u osiguranju useva i plodova

SRBIJA • Generali osiguranje Srbija započelo je pilot projekat upotrebe drona kao savremenog tehnološkog rešenja koje će značajno unaprediti osiguranje poljoprivrede i obezbediti dodatne pogodnosti klijentima.

Projekat je pokrenut zajedno sa „Generali“ kompanijama iz Bugarske, Mađarske i Češke Republike.

Dron kao inovativno rešenje u osiguranju useva i plodova

Prednosti i značaj korišćenja drona u osiguranju poljoprivrede predstavljeni su u okviru 83. međunarodnog Sajma poljoprivrede čiji je generalni pokrovitelj Generali osiguranje Srbija. Kao glavni benefiti istaknuti su značajno povećanje transparentnosti, brzine i preciznosti utvrđivanja stanja useva i plodova pre osiguranja i nakon nastanka eventualnog oštećenja, kao i bitno smanjenje troškova sprovođenja osiguranja. Posebnu povoljnost predstavlja to što će osiguranici imati mogućnost da preventivno vrše snimanje stanja useva u cilju primene adekvatnih agrotehničkih mera.

– Savremeni pristup u osiguranju useva i plodova podrazumeva upotrebu novih tehnologija sa ciljem bržeg i preciznijeg utvrđivanja njihovog stanja pre preuzimanja u osiguranje ili nakon štetnog, odnosno osiguranog događaja. Upotreba pametnih bespilotnih letelica kao što je dron omogućiće i precizno i efikasno snimanje useva, što će veliku prednost pokazati kod velikih površina. Pored snimanja, ova tehnologija omogućava i analizu i obradu prikupljenih podataka na osnovu kojih se utvrđuje stanje useva, eventualna oštećenja usled prirodnih nepogoda, bolesti, insekata, klimatskih promena… – istakao je Sava Bogićević, direktor tehničke direkcije za razvoj proizvoda kompanije Generali osiguranje Srbija.

U Srbiji je osigurano 10-15% obradivih površina, od čega je oko 30% kod „Generali Osiguranja“, rečeno je na današnjoj konferenciji. Kada se radi o rizicima sa kojima se suočavaju srpski poljoprivrednici, oštećenje od grada je najfrekventniji rizik na prostoru Republike Srbije. Osiguranje useva od grada predstavlja 85% svih osiguranja useva koji se ugovore tokom jedne godine u Republici Srbiji.

S obzirom na to da je posebno zahtevno utvrditi oštećenje od grada na većim površinama (većim od 10 hektara) jer podrazumeva veliki broj uzoraka, očekuje se da upravo u ovom segmentu upotreba drona koji omogućava snimanje velikog broja fotografija u kratkom vremenskom periodu i softversku obradu prikupljenih podataka, umnogome olakša postupak i smanji troškove izlaska na teren.

Izvor: www.ekapija.com
VESTI iz osiguranja   |  Budite u toku…