logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete i unapređenje komunikacije između korisnika i pružalaca usluga osiguranja.

2021 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

Generali Grupa: Značajan rast dobiti

ITALIJA • Najveći italijanski osiguravač GENERALI objavio 16. marta da su mu dobit u prošloj godini podržali smanjeni troškovi i bolji rezultati na svim tržištima, izdvajajući među otežavajućim faktorima nepovoljno makroekonomsko okruženje i niske kamatne stope.

Neto dobit uvećana je 2,5 posto i dostigla je najviši nivo u devet godina od 2,1 milijardu evra.

Kompanija je u 2016. ostvarila 4,83 milijarde evra operativne dobiti, što je od 0,9 posto više nego što su zabeležili u godini ranije i najviše otkako su osnovani. Kao oslonce izdvajaju dobre rezultate u segmentima životnog i neživotnog osiguranja. Tako su uprkos nepovoljnom makroekonomskom okruženju i niskim kamatnim stopama uspeli ostvariti dobar rezultat, u čemu su im uveliko pomogli smanjeni troškovi, prenosi Hina.

Zahvaljujući pojačanom fokusu na efikasnost poslovanja, prvi put smo smanjili troškove te ćemo godinu dana pre roka ostvariti uštedu na razvijenim tržištima planiranu za 2019. godinu, ističe izvršni direktor Generali grupe Philippe Donnet.

Bruto zaračunate premije smanjene su 3,9 odsto, na 74,2 milijarde evra, pritisnute 7,3-postotnim padom u segmentu životnog osiguranja. U segmentu neživotnog osiguranja uvećane su 2,1 posto. Generali posluje u više od 60 zemalja. Rojters podseća da žele da smanje bilans koja premašuje 500 milijardi evra i u sklopu tih nastojanja planiraju prodati ogranke u 13 zemalja kako bi prikupili milijardu evra.

Iskazano je veliko zanimanje za te ogranke, kazao je Donnet novinarima. Dodao je i da Generaliju ne preti preuzimanje ni spolja ni iz matične Italije.

Izvor: svijetosiguranja.hr

VESTI iz osiguranja   |  Budite u toku…