logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete i unapređenje komunikacije između korisnika i pružalaca usluga osiguranja.

2021 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

Donacija GENERALI osiguranja za zaštitu od grada

TOPOLA • U okviru projekta osavremenjivanja sistema protivgradne zaštite u Srbiji, zahvaljujući donaciji kompanije Generali Osiguranje Srbija vrednoj 2,4 miliona dinara, na teritoriji opštine Topola montirana je prva automatizovana protivgradna stanica u Srbiji.


Stanica predstavlja napredno tehnološko rešenje i posredstvom prateće telekomunikacione opreme povezana je sa Radarskim centrom „Bukulja“ gde se nalazi komandni centar za upravljanje. Ovakav vid upravljanja protivgradnom stanicom obezbeđuje pravovremeno i mnogo preciznije dejstvo u odnosu na ono koje je trenutno zastupljeno u Srbiji – angažovanje protivgradnih strelaca koji na licu mesta nišane i ispaljuju protivgradne rakete.

Predstavljanju prve automatizovane stanice u Srbiji koja će štititi oko 5.000 ha na kojima se nalaze uglavnom voćnjaci, prisustvovali su Velimir Ilić, ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije, Dragan Filipović, generalni direktor kompanije Generali Osiguranje Srbija, Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, i Dragan Jovanović, predsednik opštine Topola.

“Kao kompanija koja blisko sarađuje sa poljoprivrednicima i čiji je strateški cilj da im pruži podršku i najbolje moguće uslove osiguranja, znamo sa kojim se izazovima i rizicima oni svakodnevno susreću. Upravo zato smo rešili da doprinesemo unapređenju zaštite poljoprivrednih useva od grada. Očekujemo da na ovaj način imamo neuporedivo kvalitetniju protivgradnu zaštitu na branjenom regionu s obzirom na automatizaciju celokupnog procesa, minimiziranje grešaka i racionalnije trošenje raketa. – istakao je Dragan Filipović, generalni direktor kompanije Generali Osiguranje Srbija i dodao: “Drago nam je što je Ministarstvo zaduženo za vanredne situacije prepoznalo značaj naše inicijative i nadamo se da će ova akcija pokrenuti dalje osavremenjivanje i podizanje kvaliteta sistema protivgradne zaštite u Srbiji.”