logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete i unapređenje komunikacije između korisnika i pružalaca usluga osiguranja.

2021 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

Da li su nas poplave opametile, osiguravate li kuće?

SRBIJA • Većina zemalja okruženja u kojima su česte poplave uvela je obavezno osiguranje od elementarnih nepogoda.

U Srbiji je to i dalje pitanje izbora, a B92 je pitao jesu li tragične poplave od pre dve godine podstakle građane da ipak osiguraju svoju imovinu.

Nedostatak kulture osiguranja ili nedostatak novca?

11 500 uništenih dobara, šteta procenjena na oko 200 miliona evra – ovakve razmere majskih poplava u Obrenovcu niko nije mogao ni da pretpostavi. Prema podacima osiguravajućih kuća, samo su dve kuće bile osigurane, a kakva je situacija sada, dve godine kasnije?

Mali broj građana koji su spremni da osiguraju imovinu stručnjaci objašnjavaju nedostatkom kulture osiguranja.

“Kada bi se uverili u to da je cena osiguranja prigodna svakom džepu i da se može izvršiti selekcija rizika shodno mogućnostima finansijskim koje imate, a i vrednosti imovine koje imate, vrlo brzo bi se našao zajednički jezik između društava za osiguranje i korisnika usluga osiguranja”, kaže Rade Badža iz Dunav osiguranja .

“Osiguranje zaista se pravi za prosečne stanovnike, prosečne građane. Ja ću reći da u našoj osiguravajućoj kompaniji na godišnjem nivou za osiguranje stana, znači imovinsko osiguranje koje obuhvata i osiguranje od rizika poplave, na godišnjem nivou iznosi negde od 20 do 52 evra”, kaže Sonja Marić iz Uniqa osiguranja .

Pojedine zemlje pribegle su modelu obaveznog osiguranja od elementarnih nepogoda. Ipak s obzirom na imovinsko stanje građana Srbije, uvođenje obaveznog osiguranja za sada očigledno nije moguće.

Opširnije u video prilogu.

Izvor: www.b92.net

VESTI iz osiguranja   |  Budite u toku…