logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete i unapređenje komunikacije između korisnika i pružalaca usluga osiguranja.

2021 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

Ambicije VIG-a: Dvostruko veća dobit, rast i digitalizacija

VIG • Vienna Insurance Group (VIG) planira u srednjem roku povećanje tržišnog udela na najmanje 10 posto u Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Srbiji.

„Još uvek imamo apetit za daljim rastom“, istaknula je Elisabeth Stadler, predsednica upravnog odbora VIG grupe na danas održanoj konferenciji za novinare.


Stadler je istakla da VIG trenutno ostvaruje polovinu premije u srednjoj i istočnoj Europi (CEE), a u segmentu profita ovaj deo je značajno iznad 50 posto i stoga VIG menadžment održava poslovni fokus na CEE regiju.

VIG u 2016. planira organski rast, ali ujedno i rast kroz akvizicije. „Akvizicije će biti napravljene na tržištima gde za to ima ekonomskog smisla i omogućuje nam brže ostvarenje željene tržišne pozicije“, pojasnila je Stadler. U zemljama u kojima je VIG u vrhu, prema tržišnom udelu, planirana je konsolidacija, a to uključuje Češku i Slovačku, na kojima je udeo VIG-a veći od 30 posto, te Austriju gde je tržišni udeo blizu 24 posto.

vig

S obzirom na proizvode i usluge, novi fokus će biti i veća digitalizacija. „Trenutno imamo brojne inovativne proizvode i usluge u grupaciji. Sagledavamo kako ovaj potencijal može biti korišten u više kompanija ili transferisan na različita tržišta“, ističe Stadler.

U mnogim zemljama diskutuju o svojim zdravstvenim sistemima i mogućnosti da ih finansiraju. VIG će stoga u budućnosti veću pažnju posvetiti segmentu zdravstvenih osiguranja.

U finansijskoj godini 2015. ostvaren je premijski prihod od 9 milijardi eura, a rast je zabeležen u segmentu imovine i nezgode od 0,8 posto, zdravstvenom osiguranju od 3 posto te životnom osiguranju od 4,9 posto. Bruto dobit na kraju 2015. iznosila je oko 172 miliona eura.

Uprkos izazovnom okruženju niskih kamatnih stopa VIG u 2016. planira barem dvostruko veću bruto dobit, u iznosu do 400 miliona eura.

Izvor:www.osiguranje.hr
VESTI iz osiguranja   |  Budite u toku…